Interieur

Checklist voor je op vakantie gaat

Ja ja, bijna is het weer zo ver. De tijd om op zomer vakantie te gaan! Maar heb jij ook altijd bij vertrek dat stemmetje in je hoofd dat schreeuwt dat je iets vergeten bent te doen? Nou dan heb je hier een handige checklist voor vertrek!

Maak een lijstje

Misschien een voor de hand liggende tip maar zeker een handige. Wie schrijft die blijft! Begin ver voor je reis met een lijstje bij houden van wat je mee moet nemen. En dat lijstje hoef je niet steeds opnieuw te bedenken. Maak bijvoorbeeld in de notities van je telefoonenen standaard lijstje dat je telkens kunt gebruiken. En als je opeens een goede ingeving krijgt, kun je het meteen opschrijven.

En als je dan toch een lijstje maakt, noteer dan ook de basics zodat je niet het risico loopt dat je tandenborstel of pyjama nog thuis liggen terwijl je de oplader van je e-book wel mee hebt genomen. Zodra het tijd is om je tas te pakken kan je zo je lijstje af lopen en vergeet je niks!

Hier vind je trouwens een handige paklijst op maat.

Grote schoonmaak

Een grote schoonmaak klinkt als een overbodig puntje in deze lijst, maar hoe lekker is het als je thuis komt na een lange reis in een huis waar niet nog de afwas op het aanrecht staat of waar je meteen moet beginnen met stofzuigen? Doe daarom voor je van huis gaat even een grote schoonmaak! Zorg dat de (af)was is gedaan, de vuilnisbakken leeg zijn en je gestofzuigd hebt. Wat ook een goede tip zou kunnen zijn is het schoonmaken van de koelkast voor vertrek en te kijken welke etenswaren over datum gaan voor je terugkomst. Dit voorkomt nare geurtjes en onverwachte verrassingen bij thuiskomst!

Plug out

Ken je dat? Je zit op het terras met vrienden en vraagt je op eens af of je je föhn of stijltang wel goed uit gedaan hebt. Nou wij kennen dat wel en wensen je dat absoluut niet toe tijdens je 4 uur durende vlucht. Check daarom voor vertrek of alle overbodige stekkers uit het stopcontact gehaald zijn. Denk hierbij dus aan je föhn maar ook aan je elektrische tandenborstel of koffiezet apparaat bijvoorbeeld. Dit verkleint ook de kans op kortsluiting en bespaart natuurlijk energie tijdens je afwezigheid.

Deze stroomslurpers kunnen tijdens je vakantie vast wel even offline:

 • printer
 • tv
 • radio
 • wekker
 • koffie-apparaat
 • magnetron
 • lampen (zet er een aantal op een timer zodat het lijkt of je thuis bent)
 • eventueel koelkast en vriezer
 • boiler

Liever een goede buur…

Het is toch altijd fijn als iemand even een oogje in het zeil houdt! Vraag ruim op tijd of een van je buren dit wil doen. Zij kunnen je post verzamelen, , de rolluiken op en neer laten gaan en zo nu en dan wat leven in huis creëren om het bewoond te laten lijken. Dit verkleint de kans op inbraak aanzienlijk. Daarnaast kunnen ze misschien ook zorgen voor je huisdieren! En je planten (ook die in de tuin) een beetje water geven.

Een laatste slok water

Ongeacht of je buren willen zorgen voor je plantjes… vergeet ze zelf ook zeker niet de dag voor vertrek even te verblijden met een laatste plens water! Want hoe goed de intenties van de buren kunnen zijn, vergeten de planten water te geven overkomt de beste! Zo weet je in ieder geval zeker dat plantjes het nog een tijdje kunnen uithouden en dan maar hopen dat de buurvrouw ergens halverwege je vakantie bedenkt dat ze nog een taak te voltooien heeft!
Ongeacht of je buren willen zorgen voor je plantjes… vergeet ze zelf ook zeker niet de dag voor vertrek even te verblijden met een laatste plens water! Want hoe goed de intenties van de buren kunnen zijn, vergeten de planten water te geven overkomt de beste! Zo weet je in ieder geval zeker dat plantjes het nog een tijdje kunnen uithouden en dan maar hopen dat de buurvrouw ergens halverwege je vakantie bedenkt dat ze nog een taak te voltooien heeft!

Wist je trouwens dat er ook handige systeempjes zijn die je planten langzaam voorzien van water? Je vindt ze in het tuincentrum. Zelf kun je overigens ook een simpel watersysteem maken. Daarvoor vul je een petfles met water en prik je in de dop wat gaten. Zet nu de fles op zijn kop in de pot of in je border en je planten krijgen langzaam steeds een beetje water.

Gevoed op reis

En dan heb je opeens heel erg honger. (of trek) De snackjes bij het pompstation zijn natuurlijk aanlokkelijk maar een beetje vooraf plannen bespaart je heel wat geld en stuiterende kinderen op de achterbank.

Lekkere snacks voor onderweg:

 • komkommer, tomaat en paprika (deze kun je ook onderweg snijden)
 • Stevig fruit (dat wordt geen moes als het tussen je bagage geklemd zit)
 • noten
 • rijstwafels met zoet of hartig beleg
 • gedroogd fruit
 • geen zin in kleffe broodjes? Maak dan wat lekkere wraps
 • koude pannenkoeken zijn een ware traktatie onderweg. lekker besmeren met jam, chocopasta of iets anders en dan oprollen en in een stukje folie rollen.

Vergeet trouwens niet om ook wat handige zaken mee te namen als toetenpoetsers, een theedoek, een keukenrol en een vuilniszakje.

Met deze checklist kom je vast een heel eind en kun je ontspannen de deur uit. Het kost misschien wat extra tijd om alles te regelen, maar het geeft een hoop rust tijdens je afwezigheid en zorgt voor een prettige thuiskomst.

Fijne vakantie!

Related Posts