Interieur

Duurzaam wonen: 5 tips voor een milieuvriendelijke inrichting

Duurzaamheid, een van de belangrijkste onderwerpen van nu. Hoewel er vaak gesproken word over grootse veranderingen kun je gelukkig ook kleinschalig in je eigen woning beginnen met duurzamer leven! In deze blog gaan we je een paar handige tips geven over hoe jij je huis duurzaam kan inrichten!

Duurzaam wonen begint met de keuze voor hoogwaardige producten

Ken je dat? Je loopt door de goedkope interieurshop en voor je het weet, ligt je hele mandje vol met spulletjes voor een prikkie.
Maar vaak blijkt goedkoop eigenlijk duurkoop.
Kwaliteit boven kwantiteit – dat is het motto als het gaat om het kiezen van meubels en decoraties voor je huis. Kies voor hoogwaardige producten die zijn gemaakt om lang mee te gaan. Een investering in je interieur zal je lang laten genieten van je meubels en accessoires en zorgt er voor dat deze niet snel vervangen hoeven te worden. Zo verminder jij je afval en daarmee ook jouw ecologische voetafdruk.

Modegril of langer houdbaar?

Naast dat kwaliteit natuurlijk super belangrijk is als je lang wil genieten van je producten moeten ze esthetisch gezien ook niet gaan vervelen.
Het hebben van een tijdloze basis is daarom super belangrijk. Je kan natuurlijk kiezen voor de nieuwste trends met een visgraat vloer en een super hip verfje in de kleur van het jaar, maar zo loop je wel het grootste risico dat je na een tijdje weer helemaal opnieuw kan beginnen met verven. Denk er daarom over na om een goede tijdloze basis te nemen en deze op te fleuren met trendy accessoires. Zo blijf je niet in de weer met behangen en vloerenleggen en ga je toch mee met de nieuwste trends!
Op deze manier kan jij jaren lang van je interieur blijven genieten op duurzame wijze.


Maak gebruik van duurzame materialen

Het toepassen van verantwoorde materialen is ook heel belangrijk bij een duurzaam interieur. Mocht je namelijk sfeer in je huis willen toevoegen door bijvoorbeeld houten latten toe te voegen aan de wand, sta dan even stil bij de afkomst van het hout en kies voor hout met een FSC-certificaat of voor gerecycled hout. Deze materialen zijn afkomstig van duurzame bronnen en verminderen de impact op de planeet.

De magie van upcycling

Een andere manier om duurzaam om te gaan met je spullen is het vernieuwen ervan. Heeft die vintage boekenkast toch niet helemaal de kleur die je zou willen? Schuur deze dan op en geef hem weer een nieuw leven met een beits- of laklaag. Ook fauteuils en banken kun je upcyclen als de stoffering aan zijn einde is. Breng deze gewoon langs bij je plaatselijke stoffeerder voor een nieuwe frisse look! En mocht je een meubel toch echt niet meer zien zitten breng hem dan eens naar een kringloop winkel en wissel hem om voor een andere tweedehands meubel. Goed voor het milieu en voor je portemonnee! Op deze manier verminder je afval en geef je je interieur een persoonlijke en unieke uitstraling.

Voeg leven toe met planten

Planten zijn niet alleen decoratief, maar ook super belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Planten hebben namelijk een luchtzuiverende werking.
In steeds meer winkels zie je niet van echt te onderscheiden kunstplanten. Maar zijn die nu wel zo verantwoord? Het blijft uiteindelijk kunststof en plastic. Jouw zelf opgekweekte stekkie is daarentegen puur natuur en is hij aan het eind van zijn leven? Dan is de gft bak zijn eindbestemming.
Kies bovendien voor planten met een extra luchtzuiverende werking. Goed voor jou en je omgeving. Goede voorbeelden hiervan zijn de krulvaren of de lepelplant!

En nu we het toch over duurzaamheid hebben… Heb je onze duurzame producten al gezien?

Related Posts