Interieur

Klein huis inrichten? Zo doe je dat!

Chaos. Totale CHAOS.

Je weet er waarschijnlijk alles van. De woningmarkt staat volledig op zijn kop, ondersteboven, achterstevoren en binnenstebuiten.
Grote kans dus dat jij je eisen iets heb aan moeten passen. Wat dacht je bijvoorbeeld van je eis aan het gewenste vierkante meters? Die heb je misschien ook wel een beetje bij moeten stellen.
Maar een klein huis inrichten is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt… wij geven je tips!

Let there be light 

Het is vrijwel bij ieder huis belangrijk om rekening te houden met licht, zeker ook als je een klein huis gaat inrichten. Zorg dus voor daglicht.  Een lichte ruimte geeft een ruimtelijk effect.
Zet je gordijnen dus overdag lekker open en laat het natuurlijke licht naar binnen. 
Maar wat nu als je aan een drukke straat woont en dus ook behoefte hebt aan wat privacy.?

In dat geval kun je het beste kiezen voor vitrage of in-between gordijnen. 
Hiermee scherm je alles toch een beetje af zonder al je daglicht te verliezen. 

Heb jij nou een huis(kamer) zonder groot raam en is dit dus voor jou niet mogelijk?
Investeer dan in goede verlichting.  Tegenwoordig is de verlichting zo goed dat je hiermee gemakkelijk het natuurlijke licht kunt nabootsen. Een simpele truc om dit ook met een klein budget te kunnen regelen is door een mooie staande lamp te plaatsen in de buurt van een witte licht. De lamp zorgt voor licht en de muur weerkaatst op zijn beurt het licht nog een keer.
En sta je voor de keuze welke kleuren jij wilt gaan gebruiken op de wand? Houd dan in je achterhoofd dat lichte kleuren over het algemeen zorgen voor een ruimtelijk gevoel.

Go big or go home

Je denkt al snel: klein huis gelijk dus kleine meubels. 
Maar niets is minder waar.
En nee, het is dan natuurlijk niet de bedoeling dat je voor de meest kolossale meubels gaat die je maar kan vinden.  

Maar het is echt niet zo dat je in een klein huis voor een fauteuil moet gaan in plaats van een gewone 2 of 3-zits bank. Één mooie groot statement piece in plaats van een aantal kleine meubels werkt vaak beter. En kijk bij de keuze van de meubels ook goed naar de looks. Een bak op pootjes geeft wat meer lucht.
Voorkom bovendien dat je woonkamer rommelig wordt door niet teveel meubels te plaatsen en de ruimte zo open mogelijk te houden..

Hiiiigher 

Ga in jouw mini-paradise de hoogte in.  Haal alles uit je ruimte en kijk dus even omhoog. Een hoge boekenkast bijvoorbeeld geeft meer bergplek en een wat langere stalamp zorgt dat de kamer niet meteen propperig wordt.
Wandrekken of een handig plankje zo hier en daar zorgen voor extra plek voor losse spulletjes.

Oh, en ga je helemaal voor goud? Neem die hoge boekenkast dan in de open versie. Hiermee creëer je nog meer ruimte (maar je moet hem natuurlijk wel regelmatig opruimen ;)). 

Kill your darlings 

De uitspraak ‘we hebben geen centen, maar spullen…’ klinkt je vast bekend in de oren. 
Soms is het zaak om die spullen de deur uit te bonjouren
Hoe meer spullen, hoe meer troep en hoe minder ruimte. 

Kijk dus eens kritisch naar je inboedel. Heb je het allemaal nodig? Of kan er nu ook wel eens iets weg? En waar laat je al die spulletjes? Het liefst uit het zicht in een kast bijvoorbeeld met deurtjes.
En is het tijd voor nieuwe meubels? Kies dan voor meubels die je op verschillende manieren kunt gebruiken of waar je op slimme wijze iets in kan opbergen.
Een grote salontafel of een paar kleintjes die je ook makkelijk even opzij kunt schuiven? En die poef waar je ook de dekentjes in kan opbergen, is natuurlijk ook een uitkomst.

Bonustip: pin it! 

Een gratis bonus tip: download (als je dat nog niet hebt gedaan) Pinterest! 

Op Pinterest kun je terecht voor de beste inspiratie. 

Of je nu op zoek bent naar outfit ideeën, een nieuw kapsel of juist interieurs, Pinterest heeft ideeën genoeg. Typ je in Pinterest ‘tiny house’ in, dan kom je bij talloze mogelijkheden terecht en wordt je overladen met leuke ideeën voor jouw huisje. 

Related Posts